INGYENES kiszállítás Miskolc és környékben | Rendelés: 0670/3-600-900

INGYENES kiszállítás Miskolc és környékben | Rendelés: 0670/3-600-900

Lasagne bolognese

A lasagne bolognese egy olyan recept, amellyel nem lehet mellé lőni, kicsiktől a nagyokig bárki bármikor szívesen fogyasztja. Ha a receptkönyvedben még nincs meg a tökéletes recept, akkor most vedd elő a papírt és a tollat, mert most leírjuk neked:

Összetevők 4 adaghoz: 

A bolognai raguhoz:

  • 1 db sárgarépa
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 szál zellerszár
  • 500 g darált marha, vagy sertés hús
  • 3-5 gerezd fokhagyma
  • 250 ml száraz vörösbor
  • 2 tk só
  • 1 mk őrölt fekete bors
  • 1 db darabolt paradicsom konzerv
  • ízlés szerint oregánó
  • ízlés szerint bazsalikom
  • ízlés szerint kakukkfű
  • 2 db babérlevél
  • 2 evőkanál olívaolaj

A besamelhez:

  • 60 g szoba hőmérsékletű vaj
  • 60 g liszt
  • 800 ml szoba hőmérsékletű tej
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint fehérbors
  • ízlés szerint szerecsendió

Az összeállításhoz:

  • 250 g száraz lasagne tészta
  • 150 g sajt (parmezán, vagy trappista)
  • 2 ek olívaolaj

A ragu elkészítése:

Kis kockákra vágjuk a vöröshagymát és az olajon párolni kezdjük. Míg a hagyma párolódik, apró kockákra vágjuk a 2 szálzellert, és ezt is belerakjuk a hagyma mellé a lábasba. Megtisztítjuk a sárgarépát és reszelőn lereszeljük, majd ezt is rádobjuk a hagymás zelleres alapra.

Ezután a zöldséges alapunkra rátesszük a darált marhahúst, majd jól összeforgatjuk, hagyjuk, hogy egy picit megpiruljon.  Következő lépésben rányomjuk a fokhagymákat, és ráöntjük a konzerv paradicsomot. A keveréket felöntjük a száraz vörösborral, majd hozzáadjuk a sót a borsot, a fűszereket és a babérleveleket.

A ragunkat lassan, rendszeresen kevergetve 2,5-3 órán keresztül sűrű, szaftos raguvá főzzük.

Míg fő a ragu, elkészítjük a besamelt: egy öblös lábasban megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, és melegítjük egy kicsit a keveréket, de nem hagyjuk, hogy leégjen. Fokozatosan, kb. decinként hozzá adagoljuk a szobahőmérsékletű tejet és csomómentesre keverjük. Végül addig forraljuk, míg egy sűrű mártást nem kapunk és sóval, fehér borssal, és friss szerecsendióval ízesítjük.

A lasagne összeállítása:

Előveszünk egy tepsit, melynek aljára körülbelül 2 evőkanál olívaolajat csepegtetünk, és a kezünkkel, vagy egy szilikonos ecsettel szétkenjük a tepsi belső oldalain. A tepsi aljára két merőkanálnyi ragut adagolunk, melyet szétterítünk rajta. Ez után jöhetnek a száraz tésztalapok, melyeket leterítünk, úgy, hogy a tepsi alját mindenhol beterítse. A tésztát beterítjük a besamellel, a bolognai raguval, majd megszórjuk a reszelt sajttal. Ezt követően egy újabb tészta réteg következik, aztán a besamel, a ragu és a sajt. A rétegezést addig ismételjük, míg el nem fogy a ragunk és a tésztánk. A legutolsó tészta rétegre már csak besamelt és rengeteg sajtot szórunk. Az egész mehet be a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük ezt a csodálatos tésztaételt.

Jó étvágyat kívánunk!

ÉTLAP

Még több recept

Go to Top